7 tips hur du får grymt snygga bilder till Instagram

5546
views

Hur får man flödet att se så där grymt snyggt ut på Instagram? Vad gör de mest kända bloggarna för att få bilderna snygga och proffsiga. Vad har de för smartphone? Och framför allt hur gör man för att ta sådana bilder själv? Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om hur man tar bra bilder till sitt Instagram feed.

1. Ställ in din mobilkamera rätt

Vill du kunna ta bra bilder så är det bäst att lära dig några saker om hur kameran fungerar. Exponering och fokus är tv viktiga saker att ha koll på innan börjar plåta.

Exponering

(Hur ljus eller mörk bilden är)

Kameran i din mobil har som standard automatisk exponering. Det betyder att den ”gissar” hur ljus eller mörk bild du vill ha baserat på motivet. Detta gör den ofta bra, men inte alltid.

På iPhone: peka på skärmen på olika ställen av motivet för att ändra hur ljus eller mörk du vill ha bilden. När du är nöjd, håll kvar fingret nån sekund för att ”låsa” exponeringen. Nu kan du finjustera genom att dra fingret upp eller ner var som helst i bilden.

 

Ljus eller mörk bild?

Autoläget ger inte alltid den bästa bilden. Prova och se vad som händer om du gör bilden lite mörkare. Då får du fler valörer i himlar och ljusa detaljer. Gör du bilden ljusare så ser du ”längre in” i skuggorna medan himlar och andra ljusa saker blir ”utfrätta”.  Finast är om man väljer antingen eller. Behåll alla detaljer och valörer i himlen eller låt den bli helt kritvit.

2. HDR

Det är detta HDR funktionen försöker lösa: att både de ljusa och mörk delarna i motivet ser bra ut. Har du stora kontraster mellan ljus och mörker i bilden du skall ta så kan du prova HDR. Ibland får du en bild som påminner mer om hur det såg ut för ögat. HDR kan ibland se onaturligt och konstigt ut så använd det bara i bland.

3. Bildkomposition

När det är dags att ta bilden finns det två saker som påverkar hur bilden uppfattas. Den första är bildkompositionen. Bildkomposition är egentligen ett sätt att leda betraktaren runt i bilden. Detta kan man göra på en mängd sätt men det vanligaste är att använda tredjedels-regeln. ”Rule of Thirds”.

De flesta mobilkameror har ett rutnät som du kan ha som vägledning när du skall komponera bilden. De flesta som ser en bild uppfattar en balans när viktiga saker i motivet sammanfaller med linjerna eller kryssen där de möts.

Ta inte bildkomposition för allvarligt. Det kan ge fina resultat men det är lätt att allt blir perfekt och tråkigt. Ofta är det saker som bryter mönster som sticker ut som gör bilden intressant. En avvikande färg, form eller placering kan göra en bild väl så spännande.

4. Fotografera i naturligt ljus

Detta är såklart mycket viktigt för att få en bra bild. Fotografi ”är” ju ljus som man brukar säga. Detta är några enkla saker att tänka på för att få rätt ljus i sin Instabild.

Försök att i första hand fotografera i dagsljus. Det behöver inte vara direkt solljus. Dagsljus letar sig in överallt. Är du inomhus så är det fint ljus nära fönster. Rum som har fönster på två intilliggande väggar ger ofta ett väldigt fint ljus beroende på hur du tar bilden.

Är du utomhus så är det lättast att få ett fint mjukt ljus om du tar bilden i skuggan. Direkt solljus ger oftast hårda skuggor (som i vissa fall kan vara väldigt fina) och höga kontraster. I skuggan finns ju inga skuggor och du får ett mycket mjukt och jämnt ljus. En sån bild kan bli väldigt fin när man bearbetar den med någon bra app.

Undvik lågenergilampor

Lågenergilampor av lysrörstyp men även en hel del LED lampor ger konstiga och onaturliga färger. Det beror på att de inte innehåller alla färger i färgspektrat. För ögat ser ljuset från en LED lampa ganska ok ut men i kameran blir det dåliga förstärkt. En bild som fått en grön eller magenta ton är svårt och ofta omöjligt att få till.

Exempel.
En konstigt grön bild tagen i LED ”saknar” flera röda nyanser färger. Men eftersom just de färgerna inte fanns i ljuset från lampan så går de inte att ”dra upp” efteråt heller. De finns hel enkelt inte där.
En bild tagen i dagsljus har alla färger i spektrat vilket gör att vilken färg som helst går att förstärka eller minska efteråt med exempelvis med Photoshop

 

5. Fotografera i moln

Man kan tro att molnigt väder ger tråkiga bilder. Men faktum är att det tvärtom ger väldigt fina bilder. Moln bryter upp solljuset och ger låga kontraster. Detta är perfekt om när du fotograferar någons ansikte. Även färger på kläder eller mat blir lättare att få bra. Resultatet kan bli en ganska mjuk bild. Men det fina är att allt är med. Himlen är inte utfrätt och skuggorna är inte kolsvarta. Känns bilden för blek och kontrastlös så är det enkelt att öka på detta i en app. Hade du haft en bild som var för kontrastrik med kritvit himmel och för mörka skuggor så hade det varit omöjligt att rätta till efteråt.

6. Gryning och skymning

Komer strax….

 

7. Hitta din stil

Hur hittar man sin egna stil. Det är ganska enkelt. Så fort du ser en bild så känner du något. Bra, dålig, tråkig, kul… Gå på vad du känner och välj ut någon eller några av de starkaste känslorna du gillar. Efter ett tag så har du tränat upp din blick och ser motiv som passar din stil överallt. Gillar du gult? Sök gult, undersök gult, se gult på olika sätt. Se det som en lek och inte som ett krav. Släpp loss, ha kul när du letar efter din stil. Efter som det är din stil så kan inget vara fel.

Vill du synas på Instagram så kan det vara viktigt att ha en sammanhållande stil. I vilket fall under en period. Det räcker inte att ta bilder som är var och en är snygga. De som besöker ditt flöde gör sig snabbt en uppfattning om vad du gillar och hur du är genom dina bilder. Man skulle kunna tro att ”lite av varje” skulle vara en mer rättvis bild av en person och det är på ett sätt sant.Saken är bara att du inte kan visa upp alla dina intressen och sidor samtidigt. Välj istället ett tema, en stil, ett intresse i taget. Gillar du blommor och motorcyklar så kan du såklart hitta sätt att få dessa teman i samma flöde. Men det är förmodligen bättre att göra ett separat konto till varje ämne.

Tänk på dina bilder som en utställning med tavlor som hänger bredvid varandra. Alla berättar sin berättelse men den är sedd genom dina ögon, din personliga stil. Låt din stil synas. Gillar du färg, använd mycket färg, gillar du symetri, ta bilder med stram komposition. Ta ut svängarna för att ”framkalla” din egna stil.

Självklart måste man inte hålla sig till en stil för evigt. Men det kan vara bra att ”utforska” en typ av motiv över ett antal bilder innan man skiftar.

 


”Få fint flöde på Instagram – hur gör jag?”

Ett snyggt flöde har blivit allt viktigare och framför allt önskat. Men hur får man till det?

”Hur få man snyggt Instagram feed?”

Precis hr får man till feedet. vilka bilder passar ihop. Finns det några roliga sätt att göra feedet roligare eller snyggare. Och vad menas egentligen med ett snyggt feed? Detta har vi svaret på.

”Gör bilderna så där äckligt snygga!”

”Hur får man ljusa bilder på Instagram?

Det finns så många appar, men vilka använder de största bloggarna. Vilken app är bäst när man skall redigera bilderna till sitt Instagram? Vi ger dig listan på de som är mest populära och vilka funktioner de har som gör bilderna så där äckligt snygga!

”Redigera Instagram bilder i efterhand?”

En bra bild kan nästan alltid bli bättre. Ja det är klart att det vanligaste är väl att man tagit en bild som inte är fullt så bra men man gissar skulle må bra av lite redigering, så att säga. Här är det vanligaste trixen du behöver känna till när du skall redigera bilder i mobilen.

”Snygga filter på Instagram?”

Vilka är de bästa filtren på Instagram och hur får man ut mest av dem. Hur bra är filtren i Instagram? Räcker de eller skall man ladda ner någon annan app innan man lägger upp bilderna? 

”Ta fina bilder på dig själv – Hur gör man?”

Hur tar man en snygg selfie? hur får man bilden att se bättre ut? Hur ser jag snyggare ut på min selfie? Här får du svaren på hur du tar en riktigt snygg selfie och hur du kan ta en fin bild på dig själv.

”Instagram tips and tricks”

Detta visste du inte om Instagram. Gömda funktioner, eller åtminstone några knappar som de flesta inte använder så ofta. Kombinera olika funktioner och få ut det mesta av detta sociala media.

Vi låter proffsfotograferna på redaktionen svara på de vanligaste frågorna om hur man tar snygga selfies. Artikeln skrivs just nu. Sätt upp dig på våran tips-maillista så får du svaret före alla andra.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here