11 proffs-tips hur du tar bättre bilder med mobilen

Proffstips för bättre mobilfoton

621
views

Du har tagit säkert 10 000 bilder med din smartphone redan. Men något saknas. alla ser liksom likadana ut och ingen av dem sticker liksom ut riktigt. Det finns ju inga fler knappar att trycka på i mobilen. Alla coola filter är använda. Vad skall jag göra? Hur tar jag bättre bilder? Grattis! Nu är det dags att lära sig fotografera på riktigt.

1. Fotografera i skuggan

För att ta riktigt bra bilder behövs i allmänhet ljus. Ju med ljus desto bättre. Mest ljus finns det såklart utomhus på dagen. Även på vintern. Men bara för att man befinner sig utomhus så måste man inte ta bilder i direkt solsken.  Det kan såklart också vara snyggt men kan ibland vara svårare. Istället föreslår jag motsatsen.

Är det en ljus dag så kan du få grymt snygga bilder om du kliver in i skuggan istället. Där är ljuset oftast tillräckligt starkt eftersom du befinner dig utomhus. Men det är också väldigt jämt och med mjuka kontraster. Det ljus som finns i skuggan av ett hus eller bakom en vägg kastar inga skuggor – alltså ett skuggfritt ljus. Varför? Jo vi befinner ju oss i skuggan så då kan det inte bli fler skuggor.

Ett ”mjukt” ljus som inte ger några skuggor

Varför vill man ha ett skuggfritt ljus? Jo, när du tar bilder i blandat ljus som sol och skugga så blir lätt kontrasterna väldigt stora.  Alltså skillnaden mellan ljus och mörker blir för stor för kameran att få med. Det brukar resultera i att skuggorna blir kolsvarta och /eller det ljusa i bilden (som hår, vita kläder eller liknande) blir helt ”utfrätt vitt”.

Skuggfritt ljus

Löningen är mjukt, kontrastfritt ljus. Och detta hittar du i skuggan. Detta ger mjuka fina bilder med fina dämpade färger. Rynkor försvinner och skrovliga ytor blir mindre markerade. Eftersom bilden har så liten kontrast å går det att öka exponeringen och göra bilden väldigt ljus. Både när du tar bilden men även efteråt i en app. Prova detta nästa gång. Du kommer bli förvånad vilken skillnad detta enkla tips gör.

 • Jämnare och mjukare ljus
 • Mjuka dämpade färger
 • Inga problem med fula hårda skuggor

2. Gå närmare motivet

De flesta smartphones har fortfarande bara ett ”fast” objektiv. Man kan alltså inte zooma på riktigt utan att förlora kvalitet. Objektivet på alla mobiler är en lätt ”vidvinkel” detta är ett objektiv som tar med lite mer än ditt ögas synfält.

Detta är ett bra val av tillverkarna då det blir lätt att få med många personer och saker i bild utn att behöva backa för långt. Men det gör också att motivet verkar vara längre ifrån dig än det var i verkligheten. Det är därför du i bland skall gå lite närmare motivet.

Gör så här

Detta gör två saker bättre. Tar du en bild på en person så får du bättre kontakt om du ser ansiktet tydligare. Uttryck och personlighetsdrag blir tydligare och bilden känns oftast ”starkare” i sitt uttryck.

Ser ut som det är större avstånd mellan personen och bakgrunden

Det andra är att du delar in bilden i två plan. Personen (i det här fallet) hamnar i förgrunden eftersom du gått lite närmare. Resten av motivet är nu bakgrund. Du har med andra ord fått det att se ut som det är större avstånd mellan personen och bakgrunden. Och detta är bra. Det kan göra bilden mindre rörig. Att separera motivet från bakgrunden är något proffsfotografer ofta jobbar med på flera olika sätt. Mer om alla dessa sätt senare.

 • Skapar djup i bilden
 • Separerar motivet från bakgrunden
 • Starkare uttryck

3. Tag bilder efter att solen gått ner

Tiden efter att solen gått ner och det fortfarande finns ljus kvar på himlen kallas för ”Golden hour” på engelska. Direkt översatt blir detta Gyllene timmen. Detta är ett mycket eftertraktat tillfälle för många professionella fotografer. Ljuset har en extra lyster och ger ett nästan magiskt uttryck om du använder det rätt.

Ljuset gör det mesta vackert men bäst blir ansikten. Ett skuggfritt ljus med ett röd-gult-skimmer kan ge en fantastiskt fin hudton.

Vad är Golden Hour?

Efter att solen gått ner så finns det normalt en hel del ljus kvar att fotografera i. Men det ljus som finns kvar är väldigt mjukt och tycks komma från ingenstans. Man säger att ljuset inte har någon riktning. Detta gör att det inte heller här kastar några skuggor.

Jag har varit med om tillfällen då man väntat och förberett sig under en hel dag för att till slut ta några få bilder under just denna timme. Nja, en timme kanske inte är rätt beskrivet. Hur lång ”Golden Hour” är beror såklart på på många faktorer.

Vill man ha lång tid på sig att fotografera i detta ljus så skall man passa på vid våra breddgrader

En av de saker som påverkar mest hur lång denna stund är, var på jordklotet man befinner sig. Är du vid ekvaktorn så går solen ner mycket snabbt och ljuset försvinner snabbt därefter.

Vill man ha lång tid på sig att fotografera i detta ljus så skall man passa på vid våra breddgrader. Ju längre norrut på norra halvklotet, desto längre ”Golden Hour”. På sommaren är är tiden mellan att solen gått ner och ljuset försvinner helt som längst.

Även om tiden för detta fenomen är som längst hos oss så har du ändå bara en kort stund på dig att ta bilder. Får du en timme i liknande ljus så har du tur. Ljusstyrkan minskar snabbt men karaktären på ljuset håller sig ganska konstant. Detta är något du bara måste prova.

 • Ett mycket vackert ljus
 • Skuggfritt med låga kontraster
 • Varar dock ganska kort stund
 • Bäst vid klart väder på sommaren

4. Lär dig bildkomposition

Detta är en av de saker som gör en amatörbild till en proffsbild. Med enkla medel så lyfter du kvalitén och förstorar upplevelsen av din bild. Bara genom att tänka på ur motivet skall vara placerat i bild så kan du få ett fantastiskt resultat.

Bildkomposition är något man kan gräva ner sig ordentligt i. Det är roligt eftersom det ger snabbt och tydligt resultat. Men det är samtidigt något man måste vara försiktig med. Det är lätt att låta bilkompositionen styra hur du tar din bild.

”Bildkomposition är alltså bara en hjälp till att förstärka uttrycket i din bild.”

För att undvika detta skall måste man låta bilden gå först. Först efter att du ”hittat” din bild så är det dags att se om den kan förstärkas genom att balansera den med någon utav alla de bildkompositions modeller som finns. Bildkomposition är alltså bara en hjälp till att förstärka uttrycket i din bild.

Det finns en mängd bildkompositions ”regler”. Detta skriver jag om i en separat artikel. Men en av de vanligaste och kanske mest effektiva är tredjedelsregeln.

Detta är tredjedelsregeln

bildkomposition mobilfotokolan.se
1. Horisonten på den övre delen av bilden ger vattnet större betydelse.
Bildkomposition - Mobilfotoskolan.se
2. Samma bild men nu med horisonten på den nedre delen av bilden. Detta ger himlen mer fokus.
Båda bilderna i exemplet ovan ger ett balanserat och harmoniskt intryck. Faktum är att detta är föredra framför en bild där horisonten ligger helt i mitten.
Saker som är centrerade och jämt fördelade över ytan ligger och väger. Bättre är att tydligt ge bilden en ”vikt” åt ena eller andra hållet. Detta gör att den ”står” bättre och inte vacklar.
Linjer som dessa kan även ge bilden en viss ”rörelse”. Målet är att blicken skall ledas in i bilden och sedan ”ledas” runt i motivet på ett naturligt och logiskt sätt. Mer om detta i avsnittet om bildkomposition.

 

 • Bildkomposition – enkelt som ger stor förbättring
 • Tredjedelsregeln vanligast
 • Försök att ge bilden en ”vikt” eller ”rörelse”

5. Flytta dig när du fotograferar

Det är lätt att bara stå på samma ställe och väntar på att motivet skall röra sig eller se bättre ut. Detta är något man ser väldigt ofta hos amatörer. De tror att den bästa bilden är den som är lättast och bekvämast att ta. Ibland stämmer detta men oftast är det motsatsen som gäller.

Glöm då inte att det är du som fotograf som skapar motivet. Det är faktiskt ditt jobb att hitta bilden som gömmer sig någonstans i motivet. Och då gäller det att jobba. Konstigt? Låt mig förklara.

”Det är faktiskt ditt jobb att hitta bilden som gömmer sig någonstans i motivet”

Du skall fotografera en person som sitter på en barstol med baren bakom. Detta motivet har ju ett oändligt antal möjliga bilder i sig. Det är dessa du skall plocka fram genom att hela tiden variera sättet du ta bilden. Rör på dig och gå närmare, backa och gå längre ifrån, Lägg dig på golvet och se hur det ser ut därifrån.

Prova en mängd olika vinklar och ställen du står, sitter och kryper för att ta bilden. Är det obekvämt så är det troligen en ovanlig vinkel du hittat. Så bra, då kanske du hittat ett helt eget uttryck för din bild.

Det finns ingen ”bästa vinkel”

Det är lätt att tänka i termer: ”Jag tar bilden här ifrån för detta är den bästa vinkeln”. Det finns ingen bästa vinkel. Be 10 proffsfotografer att ta var sin bild på personen i baren. Du kommer att få 10 helt olika men troligen mycket bra bilder från dem.

Detta visar att alla vinklar kan gömma något bra men det behöver hjälp att synas. Det är nu du kan använda dig av bildkompositions regler för att ”stabilisera” en annars lite ”ovanlig” bild.

 • Prova olika vinklar
 • Rör på dig och variera din position
 • Konstiga vinklar kan behöva bildkomposition

6. Använd en reflexskärm

Detta är ett riktigt proffstips. Förr sa man att ”amatörer fotograferar i medljus och proffs i motljus”. Vad menade man med det egentligen?

De flesta amatörfotografer har  provat att fotografera i motljus med resultatet att personen i bild blir mörk medan bakgrunden blir bra exponerad. Detta beror på kamerans automatik. När solen lyser mot kameran tror den att ”wow, detta var väldigt ljust, jag måste mörka ner”. Detta stämmer till viss del eftersom största delen av bilden är ljus. Hur gör man för att fixa detta då?

Det är här en reflexskärm kommer in i bilden, så att säga, he he. Detta är en blank skärm som som brukar ha en vit, silvrig eller guldfärgad yta. Detta är proffsfotografernas hemliga knep nummer ett. Gör så här:

Fånga upp soljuset och ”spegla” det mot personens ansikte

Ställ dig som att du skall ta en bild i motljus. Detta fungerar bäst om det finns åtminstone någon sol. Använd reflexskärmen från samma sida som du har kameran. Försök hitta en bra vinkel för att fånga upp soljuset och ”spegla” det mot personens ansikte.

Reflexskärmen får nu samma egenskaper som en lampa. Därför måste du flytta runt den tills du tycker att du får ett snyggt ljus från den. Detta kallas bland fotografer för ”lättningsljus”.

Du har nu fått det mörka ansiktet lite ljusare. Ljuset bakifrån ger också ett snyggt bakljus i hår och kläder.

Gör så här

Vill du ha ett grymt snyggt modeljus så skall du försöka hålla reflexskärmen så nära kameran som möjligt. Då får du ett skuggfritt ljus som kommer i ”linje med kameran” Tänk på att inte lätta för mycket utan försök att hitta en snygg balans som du gillar.

Det finns väldigt fina reflexskärmar att köpa på nätet. De flesta går att fälla ihop så de tar liten plats. Men du kan använda en mängd saker att reflektera ljus med.

En av de vanligare sakerna inom film och fotografi är en frigolit platta på runt 100x50cm. (Det finns en standardstorlek som jag inte minns måttet på). De är väldigt lätta att hålla och reflekterar ljus väldigt bra. De har också fördelen att de är ganska stora vilket ger ett mjukare ljus. Läs mer om hur en större ljuskälla ger ett mjukare ljus här.

 • Fotografera i motljus
 • Använd en reflexskärm för att ”lätta upp”
 • Håll reflexskärmen nära kameran
 • En större reflexskärm ger ett mjukare ljus

Denna artikel håller jag på att skriva just nu. Verkar den intressant? Hör av dig och berätta om vad du vill veta. Vi sitter på 20 års erfarenhet från Film TV och Fotografi och längtar att svara på dina kniviga frågor om fotografi med mobilen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here