Framkalla bilder från mobilen – Bäst i test

Artikeln innehåller sponsrade länkar.

1423
views

Framkalla bild från mobilen

Efter ett antal år där de flesta nöjt sig med att ha bilderna i mobilen så har det åter blivit populärt att ”framkalla” bilderna man tagit med den. Jag har testat många fotolabb under åren och alla kan man ju inte recensera men detta ställe hade en del saker som jag faktiskt ville tipsa om. Som vanligt så får vi en provision om du beställer genom oss. Då kör vi.

Att lägga upp en bild på sociala medier är såklart roligt men att hålla en printad mobilbild i handen är något speciellt. Det är också något som de flesta gärna får.  Alltså en perfekt present till kompisar och släkt.

I denna artikel testar vi:

ICA Foto ★★★★★ (4.7)

 • Bäst: Polaroid look från kvadratiska bilder – så cool!
 • Bra: Mycket billiga 10×15 kopior.
 • Mindre bra: Leveranstiden drygt en vecka.

TILL ICA FOTO

 

Framkalla bilder från mobilen - Bäst i test
En enkel ask med magnetlås – snygg om man skall ge bort men även ok om man vill förvara dem. Detta är bilderna i retrostil som jag beställde. 12 st med en ask. Bakom syns påsar med ett randigt snöre och träklädnypor att hänga upp bilderna på.

Att framkalla kort har blivit populärt igen. För inte så länge sedan var detta det enda sättet att se på sina bilder. Man printade ut papperskopior i olika storlekar. Printa bilder känns redan retro. Speciellt med alla appar som kan få bilderna att se ut som Polaroid bilder eller med coola retro färger.

Nåt så enkelt som ett printat foto är väldigt uppskattat av alla som får ett. Dessutom är det roligt att printa. Det är nåt speciellt med att se bilden skrivas ut i fotokvalitet, millimeter för millimeter för att sedan sättas upp på väggen eller kylskåpet.

När du vill framkalla många bilder

Jag skriver ”framkalla” men det rör sig egentligen om olika sorters printteknik. Här har jag skrivit om de bästa små foto-printrarna just nu. De är perfekta när man vill skriva ut nån bild då och då. Ibland vill man printa ut många bilder, kanske 10-20 stycken, eller fler. Då är det lättare och billigare att använda ett fotolab på nätet.

Jag testar ICA foto

Intressant att ICA provar på just fotoframkallning. De har redan matbutik, försäkring och bank. Jag tycker själv att ICA står för någon slags kvalitet och säkerhet. När jag läser att bilderna görs i ett samarbete med Fuji foto gör det mig ännu mer lugn. Fuji film har under alla mina år som fotograf varit en favorit leverantör med hög kvalitet.

 • ICA känns ganska tryggt på nåt sätt.
 • Fuji film har alltid varit min favorit filmsort är det var film som gällde.

Hemsidan

Ren och enkel att använda. Här finns många av de vanliga alternativen man stöter på när man skall printa bilder på nätet. Här går att beställa fotoböcker, kalendrar och muggar. Det går också att få sina bilder på mobilskal och kuddar. Rätt bra urval av produkter utan att vara för många. En del print butiker dränker en i olika alternativ. Här kändes det riktigt skönt att snabbt kunna överblicka vilka alternativ som finns.

 • Enkel att använda.
 • Lagom många alternativ.

Olika storlekar och format

Framkalla bilder från mobilen - retrostil och polaroid look
Foton i retro-stil påminner om gamla polaroidbilder med den där småräfflade ytan.

Det finns som sagt möjlighet att trycka på en mängd saker men jag koncentrerar mig på bilder på fotopapper i denna recension. Det går att framkalla foton i olika storlekar och det finns tre olika typer av ”vanliga bilder” man kan beställa.

Vanliga bilder

runt en krona per bild

Detta är ett oslagbart prisvärt alternativ. Väljer man några av de ”små” formaten runt 10×15 cm så kan man komma undan med runt en krona per bild. 10×15 cm är en vanlig storlek som passar i album och A6 kuvert. Det finns även flera format i liknande storlekar.

 • Oslagbart bra pris

Kvadratiska bilder

Detta är något man inte hittar överallt. Här går det att framkalla kvadratiska bilder. Snyggaste formatet om du frågar mig. Faktum är att det var ett vanligt format en period på 60 och 70-talet så detta är helt klart ett coolt retro-format. Lustigt nog är de lite dyrare men fortfarande ett prisvärt alternativ att få fram sina bilder på papper.

 • Fint format som inte finns hos alla
 • Lite dyrare än standard formaten

Förstoringar

Här finns några standardstorlekar upp till 20×30 som är ungefär det samma som ett A4 papper. En förstoring som denna kostar under 20 kr så detta är ett bra pris för att vara en fotoutskrift. Oftast gör man inte så många förstoringar på samma gång så skall man göra några stycken att ge bort så har man råd.

Jag är faktiskt förvånad över hur sällan man ger bort bilder i present. Man får mycket för pengarna och det är alltid uppskattat att få ett förstorat foto. Speciellt om det är satt i en ram. Det behöver inte alltid vara ett porträtt. Det kan hellre vara en ”snapshot” något roligt tillfälle. Sätts det i en ram får det på ett magiskt sätt ett högt ”värde” för den som får den.

 • Bra pris
 • Uppskattad present

Panorama

Gillar du att ta panoramabilder? Detta lite roliga format passar inte bara till stora miljöbilder över landskap. Jag tar ofta panoramabilder i ganska trånga miljöer som i en bil eller kring ett bord. Problemet är att det inte finns så många sätt att använda panoramabilder på ett bra sätt. Förutom att man kan göra 360 bilder av dem på Facebook så är detta ett bra alternativ. Detta är konstigt nog ett av de dyrare alternativen. En papperskopia på ett panorama som är 15×38 cm kostar närmare 70 kr. Om det är en bild man sätter i en ram och placerar på väggen så är det kanske inte en så hög kostnad men det är inget man beställer ett tiotal av precis.

 • Grymt snyggt format i pappersform
 • Oväntat dyrt

Foto i retrostil

Detta är nog det coolaste av alla alternativ jag hittat. Med retro menar man Polaroid stil. Premium varianten ser helt autentisk ut och verkar faktiskt nästan vara Polaridbilder. De går att beställa i 12, 24 eller 36 pack (ICA foto). Då får man med en snygg box att lägga dom i om man skall ge bort dem.

Polaroid-look. Rekommenderas starkt!

Som ett separat paket för en mycket liten peng finns ett snyggt snöre med små träklädnypor för att hänga upp bilderna på.

Gillar du Instagram? Då kommer detta att passa dig. En grym present som man vill ha själv. Allt presenterat i en snygg ask. Roligt att lägga fram på ett bord och något som alla kommer att bläddra i och titta på. Jag tycker bilder blir ett ännu roligare samtalsämne om de går att hålla i dem. Detta är sant. Brukar du inte framkalla bilder så bör du testa nu. Man får något mycket mer än ”ut printade foton”. Det blir en helt annan grej och en fin känsla.

Kvadratiska bilder

Brukar du ta kvadratiska bilder till Instagram så kan du få dem som fotokopior. Detta format gör dem något dyrare men ack så snyggt med kvadratiska bilder!

Vanliga 10×15 cm foton

Detta är den billigaste varianten. Trots att det är samma fotopapper som  på alla standrd varianterna så är denna lite avlånga bild klart billigast. Denna variant kostar långt under en krona styck.

TILL ICA FOTO

BETYG
Pris
Kvalitet
Leveranstid
Föregående artikelSå tar du bättre matbilder till Instagram – 7 proffstips
DELA

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here