Så tar du bättre matbilder till Instagram – 7 proffstips

595
views

Hur du tar läckra matbilder till Instagram

Matbilder är ett av de absolut största områdena på Instagram. Mat är också något de flesta tar bilder av regelbundet. En del maträtter riktigt ber om att få bli fotade. Men det är inte så enkelt som det ser ut att fotografera mat. Alla har väl tagit en bild på sin tallriken och upptäckt att det inte blev så där grymt snyggt som man hade hoppats.

Hur gör man för att fotografera mat så det ser sådär läckert ut?

Därför har vi satt ihop en topplista med proffstips på hur du gör för att få de snyggaste matbilderna som internet skådat. Här en lista med tips från proffsfotograferna på redaktionen.

1. Använd fönsterljus

Det mesta blir finast i naturligt ljus. Med det menar man oftast dagsljus. Lampor vi använder inomhus är i dag av massor av olika typer. Det är LED, halogen eller lågenergilampor. Dessa ser ganska bra ut för ögat men blir ofta gräsliga när man skall fotografera.

Ljuset viktigast fotar matbilder

Ställ det du skall fotografera nära fönstret. Bäst blir det om det är mulet ute och inget direkt solljus lyser in och träffar maten. Om du låter ljuset komma bakifrån eller från sidan så framhävs strukturer och material. Du får på detta sätt även lite glitter och glans i blanka saker som till exempel sås, sylt, vatten, soppa eller dryck i ett glas eller en fin flaska. Rör på kameran och hitta vinkeln med det finaste ljuset.

2. Släck i taket

Om du använder fönsterljus så blir det snyggast om du släcker taklampan. Denna ger oftast ett utslätat ”fult” ljus (fast inte alltid). Är du på restaurang så kanske det inte finns något val men hemma så kan detta göra stor skillnad. Innelampor har en annan färgtemperatur än utomhusljus.  Dagsljus är oftast ganska blått och innelampor är gula. Det brukar inte vara en bra idé att blanda gult och blått ljus, särskilt inte när man fotar mat.

Använd bara en ljuskälla till motivet

Ett proffstips är att bara låta en ljuskälla belysa motivet. Låt den närmsta lampan eller fönstret bli ditt ”huvudljus”. Detta ger en snyggt resultat där det synliga ljuset har EN riktning och bara ger skuggor på en sida.

Finns fler lampor som inte går att släcka, låt dem tillhöra bakgrunden och försök att göra så de inte lyser på ditt motiv. De kan såklart vara fina om de syns lite oskarpt i bakgrunden. Men tänk på vilken färg de får i bild. Lågenergilampor blir ofta gröna eller magenta när man ser dem genom kameran. Du kan även ta bilden uppifrån för att slippa lampor i bakgrunden.

  • Välj en ljuskälla som belyser motivet.
  • Använder du fönsterljus – släck i taket. 
HUVUDLJUS – FAKTA
I filmljussättning eftersträvar man att belysa motivet med ett huvudljus. Det kan komma från fönster i scenen eller från en glödlampa i taket – men bara från en av dem. Det visar varifrån ”ljuset kommer” och man får en riktning. Detta är det enda ljus som får se ut att komma någonstans ifrån. Alla andra ljuskällor som man ser i film är ”osynliga” och ger inga synliga skuggor.
Dessa kan vara bakgrundsljus, bakljus som träffar hår och axlar bakifrån eller så kallad lättning som är ett mjukt skuggfritt ljus som är till för att minska kontrasten i ljussättningen och ”lyfta” skuggorna i motivet. Att ha en ljuskälla istället för flera gör också att man slipper dubbelskuggor som ger ett fult och oproffsigt intryck.

 

3. Välj vinkel

Rör på kameran och  hitta en vinkel som känns intressant. De flesta motiv blir snygga i 45 graders vinkel. Det betyder att man har kameran mittemellan – rakt från sidan och rakt uppifrån. Försök att hitta en vinkel där man ser formerna på maten och vilka delar som finns med.

Har du ett motiv som är platt som en pizza eller en sopptallrik så kan bilden bli med spännande rakt uppifrån. Då blir formen mer utmärkande och en av de saker man lyfter fram. Du slipper då tänka på bakgrunden. Långa saker som glas och flaskor blir dock bäst lite från sidan eller i 45 graders vinkel.

  • Ca 45 graders vinkel funkar ofta.
  • Prova rakt uppifrån till vissa motiv.
  • Höga glas och flaskor kan bli snyggt från sidan.

4. Lägg till och ta bort saker i bild

Arrangera motivet genom att lägga till eller ta bort saker. Här finns det två vägar att gå. In med många saker i bild för att göra motivet spännande och intressant eller ta ut allt onödigt ur bild för att göra bilden så ren som möjligt.

In med massor av saker i bild

Känns bilden tom så kan du dra in fler tallrikar, glas eller bestick i bilden. Är det en maträtt med många tillbehör så lägg in dem i bilden. Det kan många gånger vara fint att hela bildrutan är fylld med alla delar ur maträtten.  Fyll på med skålar, grönsaker och andra råvaror så att bilden är fylld till brädden.

bryt loss en bit från brödet, smula loss lite från chokladen

Variera med fyllda dricksglas, vattenflaskor eller bestick för att få liv i bilden. sätt på något på gaffeln och bryt loss en bit från brödet, smula loss lite från chokladen och droppa lite av såsen på matkniven. Detta gör att man ”känner” maten genom bilden.

Ta ut allt onödigt ur bilden

Den andra vägen är att låta maträtten lysa i en ren avskalad miljö. Ta bort allting och gör något estetiskt renodlat och ”enkelt” utav bilden. På detta sättet kan en utmärkande eller kraftig färg komma fram tydligt. En läcker bakelse med röd sylt kan bli ännu mer markant mot en vit bordsduk med en blank sked på tallriks-kanten.

Prova att lyfta in och ut saker i bild för att se vilken väg som är roligast att gå för att få läckra matbilder till Instagram.

  • Flytta runt saker och arrangera motivet.
  • Gör en ren tom bild eller en maxad fylld bild

5. Känns bilden tråkig – gå närmare.

Det är vanligt att man backar lite för att få med allt i bild men detta kan göra bilden allmän och lite tråkig. När det gäller mat så lönar det sig ofta att gå lite närmare. VI vill se strukturen i brödet, känna ångan från potatisen och gelén på bakelsen. Hela målet med en matbild är att den skall ”tränga genom rutan” så den som ser den upplever ett omåttligt sug. Tänk på att mobilskärmar är ganska små så vill man uppleva detaljer så måste man ta och gå lite närmare.

Zooma in (lite) för att minska förvrängningen

Din mobil har med all säkerhet en vidvinkellins som standard. Den förvränger bilden lite och överdriver avståndet mellan saker som är nära och långt bort. Det kan ibland gör att motivet blir förvrängt på ett fult sätt.  Detta löser du så här.

För att få lite verkligare proportioner så kan du backa med kameran och zooma in lite. Zooma inte för mycket för då blir kvalitén dålig om du har en digital-zoom på mobilen.

  • Närmare skapar en bättre kontakt.
  • Undvik vidvinkel-känslan och zooma in lite grann.

6. Komponera och beskär bilden

Det är ofta fint om man beskär bilden lite och inte backar så långt så allt syns i bild. Gå alltså närmare och titta på ena sidan av limpan. Skär upp några skivor för att göra bilden mer intressant. Tänk på bildkompositionen. Undvik att placera saker helt i mitten. Visa istället en del av pizzan eller talriken.

7. Få bilden levande och verklig

Gör inte bilden för perfekt. Det är roligare och mer intressant att titta på en bild som har fångat ett ögonblick än en som är stelt arrangerad. Därför måste man för söka blåsa liv i bilden på olika sätt. Försök att få det att se ut som du bara stannade upp ett ögonblick för att ta en snabb spontan bild. Ett fångat ögonblick där smöret är på smörkniven och där några smulor ligger bredvid brödskivan.

Är du seriös så pensla på lite vatten eller olja för att öka på glansen

Fotograferar du varm mat så blir det oftast bäst om du tar bilden så fort som möjligt. Mat liksom vissnar när den ligger för länge. Den tappar oftast sin glans blir lätt lite matt och tråkig. Är du seriös matfotograf så penslar du på lite vatten eller olja på rätt ställen för att öka på glansen om den försvunnit. Detta ger ett färskare och läckrare intryck.

Bonus: Gör rent linsen på mobilkameran

Ok, då är det dags att fotografera din maträtt eller bakverk. Men innan du trycker av, torka av linsen. Mobilen ligger oftast i din ficka eller väska och kamera linsen samlar på sig lite damm. Det räcker med lite fett eller damm på insen för att bilden skall se helt mjäkig och softad ut. Tag för vana att alltid torka av den med en mycket mjuk tygbit  eller liknande. Helst skall man kanske använda en lins-putsduk, men vem har en sån i fickan. Inte ens jag efter 30 år.

Lycka till och tänk på att hellre ta för många bilder än för få. Vilken som blev bäst kan du titta på i lugn och ro efter du ätit upp.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here