Ta snygga selfies – bästa tipsen från proffsen

1018
views
Ta snygga selfies - bästa tipsen från proffsen
Hur skall jag göra för att få en snygg selfie? Finns det någon inställning jag bör göra på mobilen innan jag tar en selfie? | Foto: J.J.

Så här tar du bra selfies med mobilen

En selfie kan vara en enkel bild man bara knäpper av i alla hast. Eller det är så det skall verka. I verkligheten så ägnar man såklart massor av tid tid till att få sin selfie så grymt snygg det bara går. Det går att fixa mycket med olika appar efter att du tagit din selfie. Men bäst resultat får du om bilden är så bra som möjligt från början. Vill du lära dig ta grymma selfies? Gör så här.

1. Rätt avstånd till kameran

Håll kameran så långt från dig du kan. Om du håller kameran för nära så blir ditt ansikte förvrängt och ser onaturligt runt ut. Detta beror på ”vidvinkel-effekten”. Linsen på kameran är gjord för att man skall få med så mycket som möjligt utan att behöva backa så långt.

Tyvärr medför det också att ett ansikte som är nära kameran ser tjockare och rundare ut. Håll därför kameran så långt från dig som möjligt för att få en mer naturligt form på ansiktet.  Vill du ha en tätare bild. Zooma hellre in lite istället för at hålla kameran närmare.

 • Håll kameran långt från ansiktet
 • Zooma in lite om du vill komma närmare

2. Rätt ljus när man skall ta en selfie

Det viktigaste i en bild är många gånger ljuset. Det finns många sätt att ljussätta ett ansikte men här är tre olika varianter du kan prova i befintligt ljus utomhus på dagen.

En selfie är en närbild av ditt ansikte. Har kan det vara fint med ett ljus som är mjukt och skuggfritt för att ge ett jämt och slätt resultat. Här finns det ett par sätt att åstadkomma detta.  Om du befinner dig utomhus så blir det lättare om du går in i skuggan när du skall ta bilden.

fint med ett ljus som är mjukt och skuggfritt

Solljus utomhus

Det blir även bättre om bakgrunden inte är kraftigt solbelyst utan även den är i skuggan.  Om det inte finns någon möjlighet att hitta skugga så får du göra tvärtom.

Antingen så tar du bilden i motljus. En fin effekt kan uppstå om du försöker få solen precis bakom ditt huvud. Ditt ansikte får inget direktljus och hamnar i ”skugga”. Detta ger ett mjukt och slätt ljus. Solen i nacken kan också lysa upp håret på ett fint sätt beroende på hur solen lyser och hur du har året.

Du kan också vända dig om och låta solen lysa rakt mot ditt ansikte. Man brukar säga att näsan skall peka mot ljuset. Gör du detta slipper du nässkuggor och ljuset faller jämt över ansiktet. Du får såklart se upp så inte kameran gör en skugga på ditt ansikte.

Fönsterljus inomhus

Är du inomhus så är det bra att ta bilden nära ett fönster. Fönster är som en stor ljus yta som ger ett mjukt ljus. Men stå inte för nära. Får du direkt solljus på dig så gå längre från fönstret. Du vill bara få det mjuka indirekta ljuset på dig.

FAKTA – SÅ FÅR DU MJUKT ELLER HÅRT LJUS
Hårt ljus – En liten ljuskälla som ger en skarp skugga kallas hårt ljus. Det kan vara en ensam glödlampa eller solen en klar dag ger ett ljus med skarpa skuggor.
Mjukt ljus – En stor ljuskälla som ger softade skuggor kallas mjukt ljus. Det kan vara ett fönster med en vit gardin framför eller en stor vit vägg som är belyst med lampor eller av solen.
Det är den relativa storleken på ljuskällan som avgör om det är ett mjukt eller hårt ljus. En ensam glödlampa som är långt från ett ansikte ger en skarp skugga men är den mycket nära ansiktet så blir det ett mjukare ljus då den relativa storleken är större i förhållande till ansiktet.

 

 • Ta bilden i skuggan.
 • Ta bilden med solen precis bakom ditt huvud.
 • Ta bilden med solen rakt mot ditt ansikte.

3. Rätt kameravinkel när du tar en selfie

Som du nu vet så är objektivet en vidvinkel. Det gör att det som är nära kameran ”förstoras” och förstärks. Därför skall du undvika att ta bilden underifrån. Då blir din hals och undersidan av din haka utmärkande.

Tar du bilden rakt framifrån så förstärks näsan och ögonen blir mindre än de tycks vara i verkligheten.

Snyggast blir det om du tar bilden lite uppifrån

Snyggast blir det om du tar bilden lite uppifrån så du behöver sträcka på halsen och lyfta på hakan för att ”nå upp”. Välj sedan att rikta en sida mest mot linsen. ”Sikta” liksom ena ögat mot linsen så ena sidan av ditt ansikte vrids något mer mot kameran än det andra. Prova och byt öga för att få olika resultat.

 • Ta bilden lite uppifrån
 • Sikta med ett av dina ögon mot linsen för en snygg vinkel

4. Rätt bakgrund

Det finns flera sätt att få ditt ansikte att ”stå ut” från bakgrunden. Målet är att få en naturlig kontrast mellan ditt ansikte och bakgrunden. Det kan till exempel vara:

 • Ljust ansikte – mörk bakgrund
 • Naturlig hudfärg – kraftig bakgrundsfärg
 • Detaljrikt ansikte – slät ren bakgrund
 • Ljus på ena sidan av ansiktet – bakgrunden ljus på andra sidan.

En jämn bakgrund utan störande detaljer

Det finns flera anledningar att tänka på vilken bakgrund du väljer till din selfie.  Du kan prova några av dessa varianter.

En jämn bakgrund utan störande detaljer kan exempelvis vara en snygg vägg. Prova att välja en med någon kraftig färg. Det kan bli snyggt. Det finns dock en sak att hålla kolla på om du gillar kraftigt färgade bakgrunder.

Om vitbalans

De flesta mobilkameror har automatisk ”vitbalans”. Vad är då detta? Jo, när solen går upp och ner passerar ljuset genom mer atmosfär och partiklar i luften. Det är detta som gör att ljuset då blir gult och rött. Mitt på dagen när solen står högt på himlen så är det kortare väg genom luften och atmosfären. Detta gör ljuset blåare.
Även olika lampor inomhus har olika”färgtemperatur”. Det är detta som kameran fixar automatiskt. Detta är en stor hjälp men kan ställa till problem i följande fall.
Om du tar en selfie med ditt ansikte i mitten och en knall-grön vägg bakom så försöker kamerans vitbalans att jämna ut färgerna. Kameran gör bilden rödare för den tror att ljuset är för grönt. Detta kan i sin tur leda till att ditt ansikte blir rött. Det behöver inte alltid vara ett problem men håll utkik så känner du igen det om det uppkommer.

 

En lyktstolpe som sticker upp ur huvudet är inte så snyggt.

Mer saker att tänka på när det gäller bakgrunden. De flesta selfiekameror gör både ditt ansikte och bakgrunden skarp. Därför behöver du kolla så det inte sticker ut något i bakgrunden som ser ut att komma ”ut” från dig. En lyktstolpe som sticker upp ur huvudet är inte så snyggt. Flytta dig runt för att hitta ett ställe där du får fritt kring din huvudform. Det gör din bild mycket snyggar och renare.

Tvärtemot en jämn bakgrund så kan du välja en medvetet rörig bakgrund. Det kan också gör att ditt ansikte ”står ut” och inte försvinner i bakgrunden. Bäst blir om det är en ganska ”jämn rörig bakgrund” som exempelvis en trädkrona eller en grafittivägg. Ut och prova dig fram. Tänk på hur bakgrunden påverkar helheten och hur du står ut mot den.

 • Prova olika kontrastbakgrunder.
 • Kraftiga färger kan vara snyggt men kan skapa problem.
 • Håll fritt från störande objekt kring ditt huvud.

 Läs mer: 11 proffs-tips hur du tar bättre bilder med mobilen

Vilken smartphone har bästa selfiekamerna?

Hur bra är min mobils selfiekamera? Räcker den till eller skall jag köpa en ny? I så fall vilken? Utvecklingen går snabbt och nya modeller har bättre och bättre kameror. Så även selfiekameran. När detta skrivs så har dock de flesta selfiekameror ungefär samma möjligheter. Det är såklart lite olika upplösning och annat som skiljer dem åt men detta är inte det som gör en bra bild.

Men detta är inte det som gör en bra bild

Har du nu snappat upp och provat det jag pratat om ovan så förstår du att en snygg selfie handlar mer om hur bra fotograf du är. Och det är du på god väg att bli nu… eller hur?

Selfiekameran eller den riktiga? Vilken är bäst?

Skall man överhuvud taget använda selfiekameran? Är det bättre med den vanliga mobilkameran? Men hur ser jag då vad jag fotograferar? Detta finns det ett riktigt smart svar på. Men det beror såklart lite på vilken mobil du har men det finns ett annat sätt att se på saken.

Du ser vad du gör och hur bilden blir

Även om selfiekameran är något sämre rent tekniskt på de flesta smartphones så finns det en viktig anledning att använda den. Du ser vad du gör och hur bilden blir. Detta är ganska grundläggande för en fotograf: att se vilken bild man håller på att ta. De på det sättet du kan se att du får rätt avstånd, rätt ljus, rätt vinkel och rätt bakgrund när du tar din selfie.

Ut och träna och lycka till!

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here