19 smarta sätt att tjäna pengar på dina bilder

2111
views

Hur tjänar man pengar på egna foton

Vill du att någon skall betala för en bild du tagit? Då måste den ha något unikt. Något som den som vill köpa inte kunde ha åstadkommit själv. Till exempel vadå? Jo, här är svaret….

Varför vill någon betala för en bild?

Det finns ett antal saker som gör att någon vill köpa en bild. Man kan sammanfatta alla dessa anledningar med att den som köper bilden vill ha hjälp med något. Detta är några anledningar till att någon skulle vilja köpa en bild.

 • Hinner inte ta en själv.
 • Behöver en bild från ett unikt tillfälle.
 • Orkar inte ta den själv.
 • Vet inte hur man tar bra bilder.

Om du känner att du kan hjälpa någon på någon av dessa punkter så är du igång. Det finns så klart många sätt att sälja bilder. Här startar jag nu en lista som kommer att fyllas på efter hand. Sorry, jag har inte hunnit skriva ner alla 19 olika sätt man kan sälja bilder på ännu. Men jag fyller på efter hand.

Tjäna pengar på foton & bilder

Om du skall sälja fotografier och bilder så kan det vara bra att även ta en titt på artikeln jag skrivit om att sälja foton och bilder.


1. Stockfoto sajter

Det finns en uppsjö av Stockfoto sajter på internet. De största har enorma bibliotek med massor av kvalitetsbilder. De flesta vänder sig till hela världen och detta öppnar upp för en mycket stor marknad. Du behöver inte tänka på att marknadsföra varken dig själv eller dina bilder. Det tar stockfoto-sajten hand om. Några av de största är:

 1. Shutterstock
 2. Istockphoto
 3. Stocksy
 4. Photodune
 5. Creativemarket

Sidorna har även avancerad teknik för att sortera bilder och presentera dem för just rätt köpare. Som säljare får du en provision, dvs en viss procent av försäljningssumman. Detta kan variera mellan 30-60% beroende på vilken sajterna du väljer.

Du ansöker om att få gå med genom att skicka in bilder som bedöms av sajten. Det är dock inte helt enkelt att komma med. Kvalitetskraven är ganska höga även på tekniksidan.

Detta är ett snabbt sätt att komma igång om man vill få in några kronor på sina bilder. konkurrensen är mördande då det finns otroligt mycket fotografer där ute – som även tar mycket bra bilder.

Ta betalt

 • Provision per styck.

Plus

 • Enkelt att komma igång.
 • Du behöver inte jobba med försäljning eller hemsida.

Minus

 • Stor konkurrens.
 • Höga krav för att komma med.

2. Ta bilder till företags Instagram

Massor av företag har Instagramkonton. Men de har flera problem. Oftast har de inte tid att regelbundet lägga upp bilder eller så tycker de att det är svårt och jobbigt att ta ”bra” bilder.

Kolla alla företag på orten som har runt 10-15 anställda. Se sedan vilken deras något mindre närmsta konkurrent är. De är de du skall kontakta. De är oftast villiga att ta till nya bra grepp för att ta sig fram och förbi sin större konkurrent.

Hittar du företag på orten som inte har Instagram så beror det garanterat på att de inte har tid eller inte vet ”vilka bilder” man skall lägga upp för att det skall bli bra. Detta vet däremot du.

Medelstora företag har oftast svårt att avsätta en anställd för att sköta något så ”simpelt” som företagets Instagram eller Facebook. Det är där du kommer in. Här är en öppnings replik:

”Hej! jag sökte efter ert Instagram-konto men hittade det inte.” 

Erbjud dig att ta bilder eller lägga upp och sköta deras sociala media åt dem. Gör en deal att du lägger upp ett foto varannan dag eller en gång per vecka. Bilderna kan du samla på dig under ett eller flera tillfällen. Utgå från företagets verksamhet och ta bilder på produktionen som du lägger upp med enkla rubriker. ”Ny leverans”, ”Nu laddar vi för nya ordrar” eller ”Nytt i butken”. Ta betalt per månad och kom överens om att prova detta under ett år.

Ta betalt

 • Per månad

Plus

 • Enkelt om du är bekväm med sociala medier
 • Månadsinkomst – om än liten

Minus

 • Man kan känna sig låst. Lösningen är att skaffa flera liknande kunder

3. Bilder till företags hemsidor

De flesta företag har en hemsida. Dessa innehåller många gånger en trist text av någon som varken hinner eller orkar flytta sig från kontorsstolen. En hemsida är ett företags skyltfönster och vem vill bara läsa text i ett sådant? Lösningen här är bilder.

Gå in på alla lokala företags hemsidor och se vad som saknas i bildväg. Se vilka bilder som du skulle kunna ta åt dem till texter och innehåll som de redan lagt upp. Ditt självklara argument är att ”en bild säger mer än tusen ord”.

De flesta företag saknar faktiskt en bild på själva företagets byggnad. Detta skall du erbjuda först. Ta en bild på byggnaden i ett snyggt ljus – gärna där logotypen syns tydligt. Ta även en interiör om verksamheten är spännande eller intressant.

Har företaget någon form av produktion så är detta något som är tacksamt att ta bilder på. Maskiner och människor blir bra i bild. Oftast är företaget stolt över sin produktion. Men detta är något som man aldrig ”hunnit med” att fotografera. Det gör däremot du. Erbjud ett paket med bilder som kommer att ge hemsidan ett rejält lyft.

Ta betalt

 • Fast pris

Plus

Alla företag har hemsidor och alla har för få bra relevanta bilder

Minus

Hur skall du hinna med? 😉


4. Sälja foton till vykort

Förr fanns det ställ med vykort på lokala motiv i varenda hörn. Nu för tiden finns det såklart vykort fortfarande men… när skickade du ett vykort sist? Och när köpte du ett senast? Att lyckas hitta någon som vill köpa dina bilder och använda dem till vykort kommer inte att bli lätt men det finns faktiskt bra alternativ. Gör dem själv.

Har du lokalkännedom och tar mycket bilder i trakter där du bor så kan detta vara något. Till att börja med så behöver du några riktigt snygga bilder på turistmål eller sevärdheter från trakten. Välj ut tio motiv som du själv trycker upp som vykort. Här är ett grymt billigt tryckeri som jag gjort mycket hos – rena grossistpriserna.

”Be dem köpa många buntar”

Gör ganska små upplagor till att börja med. När du gjort buntar med lite olika motiv så är det dags att kontakta köpare. Åk runt till alla kiosker där du bor och erbjud dem en bunt. Kontakta turistbyrån på din ort och be dem köpa många buntar.  Finns det ett postkontor eller liknande så ber du att få lägga en bunt hos dem.

Finns det företag eller turistmål på motiven – kontakta dem och be dem köpa ett 100-tal för att dela ut till sina kunder.

Ta betalt

 • Per paket/bunt

Plus

 • Du har säker redan bilderna tagna.

Minus

 • Liten vinst.

5. Idolbilder

Här handlar det om reklamkort i samma storlek som vykort som personer kan dela ut för att marknadsföra sig på olika sätt.

Alla orter har flera idrottsklubbar. Kontakta dem som har individuella sporter. Bågskytte, Agility, Kanot, MotoCross etc. Kontakta klubbarna och erbjud de som vill idol-vykort med ett snyggt foto på framsidan och info-fakta text på baksidan. Detta är perfekt att dela ut vid olika tävlingar och kanske ha för att skriva autografer på.

Samla alla i klubben under någon timme för att ta individuella porträtt tillsammans med sin båge, kanot, mc eller liknande. Ta uppgifter om vinster, fakta etc för att lägga in på baksidan senare.

Kan du Photoshop eller Indesign så lägger du lätt in texter och bilder själv. Verkar det krångligt så skippa hela baksidan och koncentrera dig på framsidan. Det räcker det med. Ingen tackar väl nej till en bunt med vykorts stora bilder på sig själv?

Ta betalt

 • För att få med så många som möjligt, ge rabatt om 10 eller fler anmäler sig.

Plus

 • Oändligt med klubbar och föreningar. Du har säker gått i någon själv. Börja där.

Minus

 • Bra om du kan Photoshop eller Indesign. Då kan du lägga in loggor och texter som gör det mycket proffsigare.

 


6. Sälja bilder till tidningar

Tjäna pengar på nyhetsbilder

Gillar du att vara med där det händer? Alla nyheter är inte dramatiska så bilder på bränder och elände är inte nödvändigt för att det skall gå att sälja till en tidning. Men om en bild skall vara intressant för en tidning så måste den uppfylla vissa saker.

En nyhetsbild skall vara omanipulerad, autentisk och redovisande. Den skall inte ha några konstnärliga drag. Den kan ändå vara bra komponerad och rätt exponerad.

Bäst om den fångar ett ögonblick som inte återkommer och samtidigt har en ”berättelse”.

Lättast är att kontakta din lokaltidning på orten och hör vad de betalar för en bra bild. Gör samma sak med webbaserade lokaltidningar. Har du ett specialintresse så kan du erbjuda dig att ”täcka” en händelse och ta fram ett visst antal bilder.

De flesta lokalreportrar måste idag också vara sina egna fotografer. Vissa av dem blir väldigt glada över att slippa vara fotograf om du erbjuder dig istället.

drar läsare som en magnet

Alla tidningar är intresserade av ”blåljusbilder”. Dessa drar läsare som en magnet. Det kanske inte är så roligt att jaga elände och brandbilar men har du en bild från rätt tillfälle så kan du troligen få den såld. Det kan räcka med att du fångat en unik händelse som tidningen inte fått nys om.

Ta betalt

 • Per bild

Plus

 • Bra marknadsföring om du har bilder med i tidningen.

Minus

 • Ganska dåligt betalt.

7. Gratis stockphoto sajter

Det finns flera stockfoto sajter som har helt gratis bilder. Varför skulle man vilja vara med där? Jo, det finns faktiskt en bra anledning. Dessa sajter har väldigt mycket besökare (eftersom alla gillar gratis) men ett ganska litet innehåll jämfört med kommersiella sajter.

Om du tar bilder som är riktigt bra och som  många laddar ner så blir dessa ett bra sätt att marknadsföra dig själv som fotograf.

Detta kan vara ett sätt att sprida ditt namn och din fotostil om du vill ta fotouppdrag mot betalning. Kan du visa att dina bilder används och laddas ner så är det en bra merit när du skall sälja andra bilder. Detta är faktiskt inte helt ovanligt.

Gör så här: Researcha olika ämnen på sidan och se var det ”saknas” bilder. Leta efter ord eller ämnen där det finns bilder som inte är så bra och där du kan göra bättre. Om du lägger upp bilder kring detta ”lediga” ämne så är det stor chans att någon väljer din bild. Om du la upp en bild på badande hund så kan du skriva nåt i stil med: ”Fler ännu bättre bilder på min hemsida till ett lågt pris.”

Några av de största gratis sajterna för bilder på nätet är dessa.

 1. Pixabay.se
 2. Unsplash.com
 3. Kaboompics.com

Erbjud dig att ta specialbeställda stockfoton på din profil. Du kan också länka till din egna hemsida där du har ”fler bilder” till försäljning.

Ta betalt

 • Per bild

Plus

 • Lärorikt – lär dig vilka bilder som andra gillar och laddar ner.

Minus

 • Långt till pengarna.

More to come…

 

Verkar detta intressant? Lär dig mer om mobilfotografi och hur du snabbt kan bli en bättre fotograf. Sätt upp dig på vårt info mail-lista så hör vi av oss så fort vi skrivit klart. Vi hörs!

Mobilfoto-teamet